3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας
Ο Σ.Α.Φ.Ε.Ε. διοργάνωσε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κλινικών Μελετών και Έρευνας με θέμα «Τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα».
Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα τα νέα δεδομένα για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών στην Ελλάδα που διοργάνωσε διαδικτυακά ο Σύλλογος Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (Σ.Α.Φ.Ε.Ε.), την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου. Το φετινό συνέδριο έδωσε κυρίαρχη έμφαση στις εξελίξεις στον τομέα των κλινικών μελετών που πυροδότησε η πανδημία.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναλύθηκαν οι λύσεις για την ανάπτυξη των κλινικών μελετών, με στόχο πάντα την κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού, ενώ παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στις απόψεις των «πρωταγωνιστών» των κλινικών μελετών (μελετητές, CROs και φαρμακευτικές εταιρείες).
Στο συνέδριο συμμετείχαν κορυφαίοι επιστήμονες, φορείς και παραγόντες της φαρμακευτικής αγοράς, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων καθώς και η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum.
O Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Π. Γιαννακόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων: « Έχουν δρομολογηθεί 250 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τον συμψηφισμό του clawback, για την περίοδο 2021 – 2023. Επίσης, εισήχθη η έννοια της συνυπευθυνότητας με την Πολιτεία και το υπουργείο Υγείας έχει καταρτίσει ένα σχέδιο μέσα από το οποίο υπόσχεται δραστική μείωση των υποχρεωτικών επιστροφών, ήδη από το 2022. Ελπίζουμε πράγματι, οι παρεμβάσεις να αποδώσουν, ώστε να απελευθερωθούν πόροι. Οι κλινικές μελέτες, άλλωστε, είναι τομέας που πριμοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μέσω του «Εθνικού Σχεδίου Ελλάδα 2.0», η Ελλάδα μπορεί να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να προσελκύσει νέες επενδύσεις».
O πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, ανέφερε: «Είναι γεγονός ότι είμαστε πολύ πίσω, γιατί από τα 36 δισ. που επενδύονται κάθε χρόνο, η χώρα μας είναι ζήτημα αν απορροφά τα 100 εκατ. και αυτό μετά τα πρόσφατα κίνητρα που δόθηκαν για τον συμψηφισμό δαπανών Έρευνας και Ανάπτυξης με το clawback».
Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, κ. Θεόδωρος Τρύφων τόνισε πως οι κλινικές μελέτες είναι μια σημαντική αφετηρία, στο πλαίσιο και του επαναπροσδιορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής να διεκδικήσει και η χώρα μας μεγαλύτερο μερίδιο στις κλινικές μελέτες, όχι μόνο νέων δραστικών ουσιών, αλλά και διαφοροποιημένων φαρμάκων, των λεγόμενων value added medicines.
Η Agata Jakoncic, πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, κατά την ομιλία της υπογράμμισε την ανάγκη για την οικοδόμηση ενός ανθεκτικού συστήματος υγείας, το οποίο θα περιλαμβάνει την ανάπτυξη των κλινικών μελετών, στη βάση του οδικού χάρτη που έχει καταθέσει το φόρουμ. Βάρος δίνεται στη δημόσια υγεία και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, καθώς και στην εισαγωγή πολιτικών που στηρίζονται σε δεδομένα, με την εισαγωγή ψηφιακών λύσεων, την εφαρμογή ιατρικού φακέλου κάθε πολίτη και η χρήση δεδομένων ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.